Springer Friedrich polgármesterjelölt és képviselőinek programtervéből:

Bűnmegelőzés, közlekedésbiztonság és közbiztonság javítása a lakosság körében

Az önkormányzat saját eszközeivel igyekszik a jövőben majd biztosítani a kerepesiek nyugalmát.
Az a cél, hogy településünk valamennyi lakója még inkább biztonságban érezze magát, szeretteit és értékeit. Ezt szolgálja a közbiztonsági programunk.

 1. Ennek legfontosabb és új eleme, szakemberek igénybevételével, (Pl. Panyi Csaba kerepesi helyzetet ismerő és a szegregátum által is elfogadott korábbi közterületfelügyelő) személyes közreműködésükkel létrehozandó Kerepesi Önkormányzati rendészet. Ennek sokkal magasabb jogköre van és alá tartozik, a Kerepesi Közterület Felügyelet és az évek óta hiányolandó, fegyveres mezőőrség is. Ennek folyamatos fejlesztése szükséges, a célul kitűzött, „totális közbiztonság” eléréséig.
 2. Kialakítjuk az önkormányzati rendész-megbízotti rendszert is, akikhez szintén bizalommal fordulhatnak a lakosok.
 3. A rendőrség a területi rendőrkapitányság támogatása nélkül nem képzelhető el, a közbiztonság és a közlekedés biztonság növelése. A rendőrség megerősítése is szükséges. A Körzeti megbízott a kistarcsai és gödöllői rendőrséggel is szorosabb munkakapcsolatunk elengedhetetlen, de az egymással szembeni elvárásokat nyíltan meg kell fogalmazni.
 4. A költségvetésből meg kell határozni a közbiztonságra fordítandó összeget. Növelni a rendőri jelenlétet, illetve az önkormányzat támogatásával a körzeti megbízotti rendszert.
  Átgondolni és létrehozni egy közös, polgárőr-kmb-közterületfelügyeleti irodát.
 5. A rendőrség – önkormányzati rendfenntartó szervek munkájában – és a közbiztonság javításában – megújult térfigyelő kamera-rendszer kell és lefedni a teljes települést.
  (Játszóterek, csomópontok, iskola, óvoda, veszélyeztetett körzetek, stb. közelében elsőként)
 6. Szoros összefogás a jelenlegi polgárőrséggel, melynek támogatása nem lehet pénz kérdése.
  A feléjük kiírt pályázatok közös benyújtásával, Önkormányzati támogatásukkal, a feltételek megadásával, bővítésével is. Későbbiekben Elektromos autó pályázat igénybevételével halk, olcsó fenntartású járművek beszerzése a szerveink részére. Ez nappal Közterületes, éjjel a polgárőrséggel közös rendészeti feladatokra alkalmas. Önkormányzati segítséggel, a polgárőrséget mind létszámban, mind eszközállományában is erősíteni kell.
 7. Ahol a drog, ott a bűnözés. A Szervezett kábítószerügyi egyeztető fórumok (KEF-ek) alakuljanak, mely maga köré gyűjti a terület munkájában érintett szervezeteket, intézményeket, szakmai segítséget kínál szakemberek bevonásával. Ez pályázati lehetőséget is biztosít. A Drog, a lopások, az autólopások, a betörések, elleni küzdelemben, de a közlekedés biztonsága érdekében is, hisz ez mind ide tartozik, és minden pályázati lehetőséget is meg kell ragadni.
 8. Az önkéntes tűzoltóság létrehozását támogatjuk, ami különböző katasztrófa és éles helyzetekben is fontos szerepet tölthet be. Részükre Német partner -testvértelepülés közreműködésével eszközöket és járműveket szerzünk be, ottani felajánlásokból.
 9. Mindezek felett és a közrend biztonsága felett, a már említett Önkormányzati Rendészet hangol össze és a polgármester személyesen ellenőrzi a hatékonyságukat. Természetesen, rendszeres jelentést tesznek a testület felé, de főleg a lakosság részére. Ebben is a helyi média, szerintem elengedhetetlen szerepet kaphat.
 • A szélesebb lakókörnyezet tájékoztatása, Internetes honlapok információs oldalakon a jelenlétünk. De a bűn megelőzésben is fontos a helyi média a Szilas TV, a frekvenciához jutó Kerepesrádió és helyi olcsó, de igényesen tájékoztató újság, és az internet. Beszámolókkal, kerepesi hírekkel, figyelmeztetésekkel, bejelentésekkel és élő adásokkal a lakosság tájékoztatásával.

Ha megkérdik, miből? A válasz nem is bonyolult. A sokmilliós pazarlások,  szükségtelen szemétszedés és konténerek, az alkalmatlan személyek megfizetése, fölösleges intézkedések helyett, a jövőben a pénzt szigorúan a közrend biztonságra kell költeni. Szigorúbb büntetések az elkövetelőkkel szemben, és ezen elkülönített összegek, kizárólag a közbiztonságra lehetnek fordítandók. Semmi nem lehet fontosabb, mint a közbiztonság. Ha nincs rend, nem jön befektető Kerepesre, de még egy ABC sem, ha tartanak a bolti lopások veszteségétől és a bűnözéstől.  Mindannyiunk, gyermekeink, családjaink közös érdeke ez. Az Önök bizalmából a mi Önkormányzatunk elkötelezett a közbiztonság javítása mellett.
Bővebben a Facebookon a https://www.facebook.com/springer.friedrich/ és hamarosan a www.kerepesiek.hu oldalon is.

A térfigyelő biztonsági kamera rendszer fontosabb paraméterei:

 

 • éjjel-nappal látó kamerák
 • rendszámfelismerés
 • beléptetők, POS rendszerek
 • forgalomszámlálásra alkalmas
 • cél hardverek
 • mobiltelefonról használható (mobilkliens)
 • speciális kamerák (Rejtett, Fish Eye, Csempe, PTZ)

 

Egy térfigyelő biztonsági kamera rendszer segít megakadályozni a bűncselekményeket, csökkenti a lopás, rablás, vandalizmus okozta károkat. De nyomon követni is képes és rögzíteni egy adott térben végbemenő eseményeket.
Elrettentésül is szolgálnak: a kamerákat látva a betolakodó úgy dönt, jobb odébbállni. Jóval egyszerűbb megelőzni a bűncselekményt, mint felszámolni a következményeit.
Mások tapasztalata szerint, a biztonsági kamera rendszerek 51%-kal kevesebb bűncselekmény eredményeztek a parkolókban, a tömegközlekedésben a csökkenés 23%-os, a közintézményekben pedig 7%-os. De a legalacsonyabb érték, a 7% is komoly javulást jelentene Kerepesen! Egy mobil eszköz és egy internet kapcsolat elegendő ahhoz, hogy bárhonnan, ellenőrizhesse a közterületfelügyelet, hogy mi történik a városban. Megtekinthető az élő közvetítés, de elérhetőek az archivált felvételek is.

A digitális szoftverekkel monitorizálhatják rögzített anyagot, és a mozgási minták alapján egyes eseményeket, tevékenységeket és viselkedéseket megjelölnek. A szoftverfigyelmeztetéseket generál, és tovább küldi a biztonsági csapatnak.

Az új köztéri térfigyelő kamerarendszert – továbbiakban térfigyelő rendszer működtetését, de térfigyelő és a rendszámfelismerő kamerarendszert is tervezünk.  Ez utóbbi a közlekedés rendjét szabályozná. Teherautó behajtásokat ellenőrizné.

A program célja a város közbiztonságának növelése, a jogellenes köztéri magatartások megelőzése és felderítésük elősegítése, a közterületi rendre vonatkozó előírások betartásának ellenőrzése, az önkormányzati vagyon védelme, valamint mindezek által a lakosság közbiztonságérzetének erősítése.

A megfigyelést végző személyek a kamerákat kizárólag a jogsértő cselekmények kiszűrésére, rögzítésére, illetve az azok megszüntetéséhez szükséges intézkedések kezdeményezésére használják, a lakosság érdekében. Ez, napi 24 órában folyamatosan és szünetmentesen részben automatikusan a „diszpécsereket” is riasztva, de mobilos távfelügyelettel is üzemel.

Egy folyamatos kibővítése a kameráinknak, a lakossági „privát” kamerarendszerekkel, amihez  az önkormányzat rendészet hozzáférése, a jogi háttér megteremtése után biztosított, drasztikusan többszáz kamerával növelhető lenne. A lakosok saját kameráikhoz, internetes hozzáférést adhatnak a közterület felügyelet részére. Ennek jogi és technikai hátterét, szakértők már vizsgálják.

További megoldások:

1.      Terepi eszközök:   kamerák,  melyből a főbb gócpontokban,  rendszámfelismerő (elsőre a város bevezető útjain), de  fix és   PTZ Dome (360 fokban forgatható) a későbbiekben térképen megjelölt helyeken közzétesszük a helyüket szakértők bevonásával. A térfigyelő rendszer által készített felvétel a rögzítés helyszínén lehetőleg hangot is rögzítsen.

 1. Térfigyelő központ elhelyezése egy külön alkalmas épületben ahol a rendőrség a közterületfelügyelet de az engedéllyel rendelkező polgárőrség is hozzáférhet.

3 . A térfigyelő kamerák az országos rendőrségi központi hálózatba kapcsolódhatnának majd, és központilag is élőben a bűnüldöző szervek is hozzáférhetnek ezekhez. Ezzel az állandó felügyelet hatványozódik.

 1. Fontos hogy a jövőben olcsó, de jó minőségű felvételeket készítő, éjjel-nappal használható, akár 200 méteren belüli arc- és rendszámfelismerésre is alkalmas kamerák kerüljenek beszerzésre, de Szakemberek javaslatait figyelembe véve.
 2. Ahol jelenleg még nincsenek fixen telepített kamerák, ott folyamatosan járőröznek majd, egy mobil un. Dasch kamerákkal ellátott gépjárművel. Itt speciálisan, elöl és hátul felszerelt kameraegység figyeli környezetét, rögzíti a képeket, a felvételt pedig a térfigyelő kamerarendszer központjába küldi és rögzíti.
 3. Tervben van, a rendészet járőrautóiba telepítendő tableteken is hozzáférhetők legyenek a mobil kamerák képe. A közterület felügyelőinek, testkamera nyújthat biztonságot.

A közbiztonságról még egy szó.

Listánkon indul velünk Tóth „Potter” Károly polgárőrség jelenlegi tagja és Panyi Csaba volt Kerepesei népszerű közterületfelügyelő is. Ő az, aki visszatérne Kerepesre, amennyiben megválasztanak minket. Ők és Mészáros István alezredes úr illetve Csősz Zoltán, aki remélhetően addigra a 6-os körzet képviselője lesz az Önök akaratából, megszervezik a kiemelt támogatással támogatott polgárőrségre épülő újonnan megalakuló Önkormányzati rendészetet. A rendőrséggel összefogva, amihez igyekszünk egy helyi KMB-at bevonni, kézben tartjuk a közbiztonság kérdését. Fontos megjegyeznem, hogy 2 további közterület felügyelő jelezte, hogy megválasztásom esetén rövid időn belül munkába állnak és Kerepesen óhajtanak szolgálni. Egy ígéretes Mezőőr, azonnal munkába áll velünk. Megjegyzem, évek óta keresik előbbieket, de senki nem jelentkezik. De egy megváltozott munkaképességű vizsgával rendelkező közterület felügyelő is lenne velünk, aki vállalná a kamera felügyeletet. erre állami támogatás jár, mint a mezőőrre is.

Közbiztonság – létbiztonság. A kerepesi biztonság eddigi szintre való leépülése nagy terhet ró a mindenkori vezetésre. Sem turista sem vállalkozás, nem jön kerepesre, ha nem csak a hírűnk, hanem valljuk be a valóság is rossz. Vas-fém hulladékgyűjtő, kovácsoltvas tábla? Még egy virágot sem lehet közterületre ültetni, mert rövid időn belül. Eltűnnek
A munkanélküliség okozta kilátástalan helyzetben egyre többen menekülnek a kábítószer okozta mámorba, és egyre több embernek ez lett az egyetlen megélhetési forrása.

A bűnözés nem népcsoport specifikus, de vannak bizonyos bűnözői tevékenységek, ami ehhez köthető. Fémtolvajlás – Kábelégetés, bár biztosan nem csak egy társadalmi csoport réteg űzi ezt, de jelentősen elharapódzott .
A betörések, lopások és a rablások is már elterjedtek. Nem dughatjuk a fejünket a homokba,   nem folytatható a struccpolitika. Ha nem akarjuk,hogy a bűnözés tovább terjedjen a településen, akkor most, a 24. órában kell megfékezni A kezünkben lévő lehetőségeket ki kell használnunk, egységes erővé kell kovácsolni

3 Comments

 • Posted 2017.12.12. 12:50
  by Kis-marci

  • Posted 2017.12.12. 12:51
   by Barna Ádám

   Érdekel! Jó oldal

 • Posted 2017.12.12. 12:52
  by Sólyom Péter

  Nagyszerű programokat szervez

Add Your Comment