Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Egy riport Springer Friedrich polgármesterjelölttel 3. rész

2019.12.02. @ 16:00 - 2019.12.26. @ 18:00

Égető problémák közül párat

 

Kevés olyan településről hallani, ahol semmi sem működik. Gond van az elöregedett csövekkel, folyton vizet és áramot zárnak el, hogy valamit javítsanak a szolgáltatók. A közösségi busz ritkán jár, a kátyúk méteresek, illegális szemétlerakók vannak mindenfelé, és közben rossz a közbiztonság.

1986-ban vettem első házamat akkor még Kerepestarcsán, azóta figyelem a települést. Igazán sok minden történt, de sokkal kevesebb, mint kéne, és mint más településeken, amelyek közben megelőztek minket. Lehetne okolni az eddigi vezetést és elődjeiket, de ez nem vezet most sehová. Látni kell a kiutat, és a célt. Egy vezető szerintem attól válik ki a többi közül, ha olyan nála hozzáértőbb, uram bocsá’ okosabb csapattal és szakértőkkel bástyázza körül magát, akikben megbízhat, és akikre hallgathat. Nem jó, ha a barátaira hallgat kizárólag, akik szemébe csak dicsérik.
Fontos az is, hogy legyen koncepció, és ha kell A és B terv. Minden lehetőségre fel kell tudni készülni. De tudni kell pénzt spórolni és forrást teremteni is, ha kell. Már pedig kell.
Az adók nem elegendők bevételnek. Kell a pályázat. Feledjük el a múltat, neEsemény megtekintésem mutogatunk hátra, de legfontosabb forrás talán, a meglévő eddigieken felül, ha szakértelemmel, és nem kontármódon épített csodajárdákkal, fuser munkára kidobott milliókkal – az ellopottakról nem is beszélve – jól gazdálkodva kell felhasználnia a pénzeket a következő önkormányzatnak. Vízelvezetés nélkül nincs út és járda.

 

Közbiztonság

 

Nem mindenkit érint egyaránt, hisz például amíg nem törnek be hozzánk is, nem érdekel annyira. Vagy a szemét-kérdés se zavar, ha nem látjuk. Példa a milliók, amiért szemetet szedünk, konténert rendelünk, az ellopott árvácska a virágládákból nem tétel mellette, de bosszantó és munka és idő pótolni.

Van megoldás. Önkormányzati rendészet égisze alatt szervezzük meg a közterület felügyeletet, a kamerák megfigyelését, a kamerák megsokszorozását a lakosság bevonásával. Be lehet vonni a lakossági kamerákat, támogatni azok használatát, és ezáltal felhasználni azokat, ha szükség van rá.

 

Közlekedés

Ezt csak kisbuszokkal leszünk képesek megoldani. Évekkel korábban volt ilyen, a gyakorlatban is kiderült, mennyivel gyorsabb, olcsóbb és célszerűbb ez a módszer.

Ott van a Bajcsy-Zsilinszky utca ügye. Kaphatna már szilárd burkolatot így a 21. században végre, mert elviselhetetlen. Miért és ki akadályozza ezt meg folyton?

A Bajcsy esete nem is bonyolult. Egy kiugrott, de éveken át elvhű Franka-párti képviselő körzete, akinek, ha megengedte volna a polgármester a sikert, akkor veszélyeztethette volna a saját babérjait. Ezért is nem csinált ott semmit. Szabó Gábor ott lakik. Garancia lehet, hogy nem engedi elfeledni az utca ügyét. De előbbiekre, Nagy Anna körzete is jó példa, hisz ott – mivel nem volt az ő embere – nem végzett semmi fejlesztést. Szőlősor, Szabadság úti gyalogátkelő és sorolhatnám. Persze máshol se volt sok fejlesztés, ezért nem is tűnt fel a négy év fejetlenség. A Bajcsyban ráadásul készült egy „titkosított” 300 millió forintos becsült költségvetés, amire hivatkozva nem is kezdték el. Elkezdtem piszkálni a dolgot, hogy már 4-5000 forintért van aszfaltozás szemben a 20 ezres ajánlattal.  A tervezet tele van hibákkal. Felemelnék a csatornafedél szintet az úthoz, ahelyett, hogy elvinnék a fölösleges fél méter murvát a tetejéről. Ez kidobott anyag és pénz. De ez is csak a jéghegy csúcsa. Ott van a Mártírok és a Hegy utca is, aminek életveszélyesek néhol az árkai. Ady, Kiss József, Nap utca? És folytassam, a gyöngyvirág és Lázár és széphegyi utcákkal? Szóval, lesz elég munka. De, sok a jó tervünk is a megvalósításhoz. Ne feledjük, szakember építész is van a csapatban Simoncsik Mária személyében akire „építünk” őt nem lehet majd átverni egy árajánlatnál, mint az elhíresült 84 milliós csodajárda.

 

Hulladék égetés

 

Nem lehet itt se mindenkinek egyszerre igaza. Lehet füstmentesen is égetni, ha megtanulják. Egy kerepesi megmutatta a kivágott aljú hordótechnikáját, ami huzattal füst nélkül is megy. Ráadásul, ha nem vizesen égetünk biztos nem is zavar annyira. De szabályozni is kell, az tény. Meg kell szokni a közösségi együttélés elvi és gyakorlati alkalmazását.  Támogatni kell azokat, akik komposztálnának, és máris kevesebb az égetni való. Viszont, ha nem tud mindenki komposztálni, vagy nem akar, létre kell hozni egy zöldhulladék lerakatot a meglévő, de soha nem használt hulladékudvarunkkal együtt. Egy közösségi komposzt még anyagi bevételt is hozna. Terveinkben van egy városi kertészet megszervezése, amihez minden adottságunk meg van.

 

Lomtalanítás

 

A válaszom: hulladékudvar. A lakosok a közeli saját hulladékudvarunkba behozhatnák a felesleges lomot, és onnan vitetné el az önkormányzat azokat. Mielőtt megkérdezi valaki, hogy miből, visszakérdeznék: tudjuk-e mibe kerül a szemétszedés, a büntetések, és a konténerek? Arról, hogy ingatlanaink ára mennyit esik a szemetes városkép miatt nem is beszélek itt, de fontos. Hisz ez is tény. Mindenki árulja a házát, menekül, és ha meghallja egy ingatlanos, hogy kerepes, még az ár is azonnal esik, vagy el se tudja adni. A szemetelőket a közbiztonság miatt el kell kapni, szégyenfal, vagy sajtó, ki kell pellengérezni, ha nem is névvel, arccal, de a tényt, hogy esetleg több százezer forintos büntetést vagy feljelentést tesz a hatóságunk az elkövetőkkel szemben. Higgyék el, elrettenti a többieket, akik megtudják, mivel jár. És a hatékonyság elriasztja az elkövetőket. Ők pedig azért, nagy számban nem is kerepesiek. Hulladékturisták, akik üzletet látnak abban, hogy idehozzák. Szép dolog összeszedni a szemetet, de milliókba kerül még akkor is, ha önkéntesként magunk szedjük is. Ez drága hobbi a városnak, hisz lerakóba vinni, közpénzen kell.

 

Piac

Régi vágy, hogy legyen itt is piac. A kérdés nem is az, hogy miből, hanem hogy hol. Sajátos, hogy nincs városközpontunk. Ezért én mindenképpen megkérdezném, hogy hol lenne igény rá. A Templom utca végén egy alkalmas terület van, ami parkolónak is és rendezvényekre is alkalmas. Miért is ne lehetne alkalmi piac ott is? De fel szeretnénk eleveníteni a kerepesi búcsút és egyben Szilasligetre is vinnénk, ami ott nem volt jellemző eddig.  De visszatérve, a temetőnél a virágok, az üzletsornál a vásárosok, érdekes színfoltjai településünknek, de például az üzletsor közelében az emlékműnél a nagy terület térkövezése kialakítása is alkalmas lehetne. De ingatlanvásárlással is lehet szert tenni piac területre. Pályázatok is voltak, 50 millió volt az alap, aki indult, az nyert is.
Mi nem indultunk ezen sem. Bármerre járunk gyönyörű piacok létesültek országszerte.
Legyen nálunk is.

 

Részletek

Kezdés:
2019.12.02. @ 16:00
Vége:
2019.12.26. @ 18:00
Esemény kategória:

Szervező

Springer Krisztina
Telefon:
06-209221920
E-mail:
name@example.com

Helyszín

Október 23
2144 Kerepes Templom utca 3 Magyarország + Google Térkép