Városfejlesztési elveink

A település közösségével egyeztetett fejlesztési terveket kell készíteni, melyek célja az épített értékek megérzése és a hagyományok ápolása. Ebben támaszkodni kell a hagyományok ápolását fontosnak tartó civil szervezetekre és alapítványokra. Feladatunk, hogy vigyázzunk a múlt értékeire.

Városfejlesztési terv: 

A hosszú távú városfejlesztési tervben szereplő városközpont kialakítást újra átgondolva szó sem lehet a Szilasi nagyrétre tervezett városközpont kialakításáról. Sem az Önkormányzat épülete, sem a központi rendelő nem épülhet oda, továbbá az orvosi rendelők átgondolatlan eladása, s azok központosítása sem a lakosság érdekeit tartja szem előtt. A tervezett Kerepesi alközpont a focipálya helyén épülne, de nincs szükség alközpontra, sem egyéb felesleges beruházásokra addig, amíg más prioritások vannak.  A városközpont a Szentháromság szobor és a volt iskola területének visszavásárlása után /katolikus egyháznak eladott terület / lehetőségével a Templom utca, mint történelmi Kerepes,  hagyományos kultúrközpont alkalmasságának megvizsgálásával lehetne kialakítani. A Templom utca végén a nemzetiségi fesztiválok helyszínét alkalmassá kell tenni rendezvényekre illetve búcsú és más közösségi események tartására. Térkövezés és szabadtéri színpad segíthet ebben, ami alkalmas ifjúsági találkozóhelynek és játszótérnek is.

Kutak – Vízcsapok: Közkutak létesítése szükséges a település turista útvonalainál, a még meglévő közkutak pedig nem kerülnének megszüntetésre.

Vízmű: Hamarosan átadásra kerül az új vízmű telep, elkezdődött az ivóvízhálózat részleges felújítása a minőségjavító pályázat kapcsán, de a teljes csőhálózat cseréje elmaradt. Csak akkor lesz mindenhol iható, uszadékmentes ivóvíz, ha ez a beruházás is teljes körűen folytatódik.

Temető: Feltérképezzük a temetőt, hogy minden sír és eltemetett személy neve fel van-e tüntetve. A szilárd burkolatú parkoló kiépítése fontos, és a temetőkert szépítéséért is teszünk, így tervezzük padok elhelyezését, térkővel szélesített előterek létrehozását, egyes szakaszokon a sírok közötti utak kiépítését fűbeton és járdalap elemekkel. A temető helyzete hosszútávon megoldást kell, hogy nyerjen, ehhez kis lélegzetvételnyi (5-10 éves) időt nyújthat, ha a Szabadság út oldalán később bővíthető kerítésként urnafalat építünk ennek költségviselésére a temető üzemeltetőjét kell bevonni. Ez további akár 500-1000 temetkezés lehetőségét is biztosíthatja. Amennyiben szükséges, a terjeszkedés a focipálya felé átgondolható, de hosszútávon 25-50 év múlva egy új, a város szélén – más területen kialakítandó temető szükségessége már kibontakozni látszik. Nem lehet megoldás a Kerepes központja felé való terjeszkedés, mivel úgy csak a gondot görgetjük magunk előtt. A futballpálya helyzete is megoldást sürget, egy további programpontban részletezzük azt is.

 

Feladatunk, hogy építsük a jövőt és vigyázzunk a múlt értékeire.
springer friedrich

Add Your Comment