Az  egyik olyan pont ami mellett nem lehet elmenni az a régi épületek sora.
Magtár, Templom, Parókia, Művelődési Ház, Családsegítő épülete, Weber Ede háza ( ma Szivárvány óvoda) és Petz Ármin Háza (ma Csicsergő óvoda) és persze pestmegye és  Kerepes legrégebbi épülete. Melyik az?

A Tiszttartó ház – Provizorház – Kossuth Művelődésiház és kitudja hány neve volt még, annak a régi 1713-as épületnek, amit mindig megcsodálok, pedig talán, úgy vélem, jól ismerem történetét. Például tudták, hogy 1794 -decemberében, Borsod vármegyei főszolgabíró Pogány Ádám és Kazinczy Ferenc rabláncon, járt itt. De hercegek, és hercegnők, királyok és kormányzók is megpihentek és meg is szálltak benne.

De, Damjanich, Aulich, és Klapkáék főhadiszállása volt Kerepes, az Isaszegi csata folyamán.

Most, ottjártamkor is vetettem rá néhány pillantást. Igazából, a várárok, vagy vízmosásként elhíresült árok volt a célom, ami több forrás szerint is, a CSÖRSZ ÁROK rendszer része lehetett egykor. Szerettem volna megtekinteni, mi változott a környéken? Nos, nem sok. Leginkább romlott minden.

Az árokpart szakadozik. Igen mert Kerepesen ez ott van, ahol a part szakad…

De, a Szőlősori „csodás járda” sem készült el. Viszont egy korábbi Fila László aljegyző korábbi előterjesztése és terve szerint, amit a Fideszes Nagy Anna ma is támogat, be kellett volna temetni. Árokszínpad és parkoló lenne a helyén. Persze, ha lecsöveznék, folyómétere is milliókba kerülne.
A másik Csörszárok részt ami tele lett rakva szeméttel ezt idén ki kell takarítani a városnak, köteleztek rá. 

De bebizonyosodott a rendkívüli esőzéseknél, hatalmas szerepe van az ároknak. És ha a Csörsz rendszerhez köze van árkainknak, akkor pályázati úton, a tiszttartóház mellett, ez is rendbe lenne hozva, kikövezve, turista látványossága lehetne a településnek. Persze ehhez kell egy kis képzelő erő. Talán, példa lehetne erre a mogyoródi árok, a település központban. Képek bizonyítják, van rá megoldás.

 

 

 

Add Your Comment