Ismerjen meg minket - Ismerje meg programunkat

Üdvözlet a kampányoldalunkon és a polgármesterjelölti oldalamon!

Számomra nagyon fontosak a város hosszú távú jövőjének szempontjából. azok a kérdések amelyek mindenkit izgatnak Kerepesen akik a varosért aggodnak.
Első és legfontosabb értékünk a demokrácia. A jövőben nem fordulhat elő, hogy bárkinek is félnie kelljen mert nincs egy véleményen a polgármesterrel.

Vállalkozóbaráttá kell tennünk a helyi adópolitikát, pályázati információs pontot kell létesíteni a városban. A beruházásokhoz szükséges engedélyezési eljárások gördülékeny lebonyolítása érdekében a Polgármesteri Hivatalt egy rugalmas, ügyfélbarát, a lakosság érdekeit és igényeit maximálisan kiszolgáló hivatallá kell formálni. A reményeink szerint is megnyíló új uniós források ismeretében a város hosszú távú fejlesztési elképzeléseit újra kell gondolni, a prioritásokat meghatározni, az egyes részleteket finoman összehangolni. E gondolatok mentén kell létrehozni Kerepes  hosszú távú fejlesztési stratégiáját, amelynek része kell, hogy legyen a településfejlesztési stratégia, amelynek első lépése lesz a rendezési terv újra vizsgálata. El kell készülnie az új gazdasági stratégiánknak, amelyben meg kell határoznunk, hogy milyen mértékben támaszkodunk a vállakozóinkra. Meg kell határoznunk, hogy mely iparokat és iparágakat preferálunk, hogy Kerepes az önkormányzati ciklus végére egy stabil, több lábon álló, jól igazodó gazdasággal rendelkezzen. Ehhez megfelelő humán stratégiára is  szükség van, hogy vállalkozásaink számára kellő számú és minőségű munkavállaló álljon rendelkezésre.

 

Politikusi kampányprogram

Hogy ne legyen más a kampány mint a város vezetési ciklusterv.

Fő csapásvonalak

Az értékteremtés fontos és nem lehet többé eladni a vagyonunkat.

A képviselő jelöltek

8 körzet 7 jelölt de egy polgármester jelölt maga is képviselő. Ezzel jelentős összeget takarítunk meg és ezt a körzetre fordíthatjuk.
támogasson

Támogassa tevékenységünket

Jelöltjeinkkel és szakértőinkkel összefogva apró, de gyors lépésekkel hozunk fontos és szükséges döntéseket,
Támogasson szavazzon ránk!
riportok

Beszédeim

Elsődleges célunk a Közbiztonság helyreállítása!
Elsődleges célunk a Közbiztonság helyreállítása!

Közelebbről, majd sokat érhetünk el, ha a településért dolgozunk együtt.

KULTÚRA
KULTÚRA

Olyan Kerepesi közéletet kell teremteni, amelyben a tájékozott polgárok szuverének és közös döntéseket hoznak.

Speech from
Springer Friedrich független polgármesterjelölt bemutatkozása
Springer Friedrich független polgármesterjelölt bemutatkozása

Ne azt nézd, mit tehet érted Kerepes, hanem azt, hogy mit tehetsz te Kerepesért!

Springer Friedrich független polgármesterjelölt bemutatkozása

Lenne szavazatszámláló?

Támogasson

Keressük támogatóinkat

Oktatás és kultúra

Az oktatás fontos prioritást foglal el a céljaink között!
A kiemelkedően jó óvodai nevelés és iskolai oktatás, a pedagógusok elismerése nélkül nem lehetséges!

Események amiről tudnia kell

Friss Híreink

Polgármesteri, közösségépítés és csináljunk közösen történelmet!

Tegyünk Együtt Varosunkért, Kerepesért!  Egy városközpont víziója. De nem a Szilasi nagy réten, amit a kerepesiek régen csak „Sós víz”…

UTCAFÓRUM Hollandia Telep 4-es körzet

Csapatunkban csak a legjobb embereket gyűjtöttük össze, akik vállalják és betartják ígéretüket.

Beszámolók

Amit rólam mondanak

J. Vanda

Miért nem lehet még a programot látni?

Kovács Alexandra

Kovács Alexandra

Counsel

Sok sikert!

Zarándi Eszter

Zarándi Eszter

Counsel
maradjunk vonalban

Kapcsolat

hívjon fel

Make a Call

+36 20 99 40 971

keressen fel

címünk

2144 Kerepes szabadság út 91

mail us

üzenjen

springer@kerepes.eu

A PROGRAM 

A kerepesi MARÉG jelölt függetlenek és Springer polgármesterjelölt
közös Választási program 2024 – 2029

 

Tisztelt kerepesi Lakosok, Kedves Választópolgárok!

 

Eljött az idő, hogy programunkat bemutassuk. Biztosan vannak, akik elégedettek az eddig elvégzett munkával, de sajnos egyre többen vannak azok, akik nem. A demokráciában ez természetes, de mi inkább a legfontosabb teendőkre összpontosítanánk, amiket a következő években szeretnénk megvalósítani Kerepesen.

Kerepesen jelentős változásokra van szükség, és ehhez az Önök bizalmát és támogatását kérjük. Átszervezésre és szemléletváltásra van szükség minden területen az önkormányzat körül. Az állóvízbe dobott kőhöz hasonlóan mi is hullámokat akarunk gerjeszteni, hogy megmozgassuk, és ne hagyjuk poshadni Kerepest. Támogatni szeretnénk, nem elnyomni. Összefogni, nem megosztani.

Programunk nem csak a következő évekről szól, hanem az azokon túl megvalósítható terveket és elképzeléseket is tartalmaz. Ezzel szemben nincs túlzott ígéret, csak az elkötelezettség, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk Kerepesért.

A program összeállításánál több szempont vezérelt minket. Az egyik, hogy az új testületnek öt év áll rendelkezésére, hogy a vállalt feladatokat teljesítse. A másik, hogy a település problémáit hosszú távon is meg kell oldani.

Fontos azonban látni, hogy az elkövetkező évek is kevésnek bizonyulhatnak minden feladat megoldására. Nem ígérünk csodákat, de élhető, fejlődő települést, és mindent megteszünk ennek megvalósításáért.

Kérem, olvassák el programunk összefoglalóját, és bízunk benne, hogy meg fogják látni az elkötelezettségünket és az irántuk való elköteleződésünket. Programunkkal jó utat választunk Kerepes számára, de ehhez szükségünk lesz az Önök szavazataira!

 

Tartsuk szem előtt az állandó prioritásokat:

 

 • legyen biztos a kötelező önkormányzati feladatok teljes ellátása,
 • Kerepes város minden helyi önkormányzati intézménye jól működjön,
 • tartsuk meg a jelenleg biztosított ellátásokat, s emeljük azok színvonalát,
 • a város infrastruktúrájának folyamatos fejlesztése legyen fő cél,
 • az élhető, biztonságos, szép és nyugodt, tiszta környezet kialakításán dolgozzunk,
 • segítsük a kerepesi munkavállalók elhelyezkedését,
 • a városban tevékenykedő vállalkozókat, cégeket, munkahelyteremtő és -megtartó,
  foglalkoztatást és új befektetőket vonzó, termelést bővítő fejlesztéseket segítsük elő,
 • igyekezzünk a hátrányos helyzetű családok leszakadását megakadályozni, visszafordítani
 • az esélyegyenlőség az önkormányzati munkaterületeken feltétlen biztosított legyen
 • legyen a kultúra, történelem és a kikapcsolódás a kerepesi turizmus alapja.

 

Kívánok mindannyiunknak jó erőt, egészséget, és együttműködést Kerepes sikeressége érdekében!

Springer és a kerepesi függetlenek

A függetlenek bemutatják az élhető település programját:
A közbiztonság:

Közbiztonság – létbiztonság. A kerepesi biztonság jelenlegi szintre való leépülése nagy terhet ró a mindenkori vezetésre. Sem turista, sem vállalkozás nem jön Kerepesre, ha nem csak a hírünk, hanem valljuk be, a valóság is rossz. Vas-fém hulladékgyűjtő, kovácsoltvas tábla? Még egy virágot sem lehet közterületre ültetni, mert rövid időn belül eltűnik.
A munkanélküliség okozta kilátástalan helyzetben egyre többen menekülnek a kábítószer okozta mámorba, és egyre több embernek a bűnözés az egyetlen megélhetési forrása.
Ez nem népcsoport specifikus, de vannak bizonyos bűnözői tevékenységek, ami ehhez köthető. Fémtolvajlás, kábelégetés, bár biztosan nem csak egy társadalmi csoport űzi ezt, de jelentősen elharapódzott. A betörések, lopások és a rablások is nagyon elterjedtek. Nem dughatjuk a fejünket a homokba, nem folytatható a struccpolitika. Ha nem akarjuk, hogy a bűnözés tovább terjedjen a településen, akkor most, a 24. órában kell megfékezni A kezünkben lévő lehetőségeket ki kell használnunk, egységes erővé kell kovácsolni.

 

A polgárőrség: A település vezetősége hagyta szétesni a polgárőrséget, majd pedig látva, hogy néhány korábbi, lelkes tag újraszervezi a csoportot, továbbra sem nyújtott nekik segítséget. Egy telefon a belügyminiszterhez, amint az több hivatkozásban is elhangzott, segíthette volna, hogy meggyorsítsa a szervezet felállását, működőképessé tételét. Azonnali intézkedés és támogatás szükséges. Az együttműködési megállapodás megkötését követően a szervezetet el kell látni járművekkel, tárgyi eszközökkel és pénzzel, hogy elindulhassanak a láthatósági mellényeseink a településen járőrözni. Magam is tagja vagyok, sok más társammal, de a tagoknak nincs még jogosítványa a működésre. Talán a legfontosabb a jó és koordinált együttműködés a közterület felügyelők, a polgárőrség valamint a rendőrség között. Ez nem lehet pénz kérdése. A közbiztonság=létbiztonság. Erre minden áldozatot meg kell hozni, mindent meg kell tenni.

 

A közterület felügyelőség: A jó közterület felügyelő ismérve, hogy helyben lakó, tehát ismeri a lakosokat és területet.    Ebben az esetben sem lehetett eddig kiemelten jó tevékenységről beszélni. A közterület felügyelő munkaköri leírásában jelen pillanatban a postás, csicska, nyomozó  feladatkör van meghatározva, ráadásul nem helyi lakos. A közterület felügyelők kiemelt eszközei lehetnek a helyi rendellenes cselekedetek visszaszorításának, ezért létszámuk és munkaidejük emelésére van szükség. Elképzelhető, hogy 2-3 műszakos munkarendben, 24 órában és heti 7 napban elérhető legyen, szorosan együttműködve a polgárőrséggel. Ennek lehetősége függ a polgárőrség részvételétől. A bűnöző, a szabálysértő nem csak munkaidőben teszi, amit tesz. A büntetés azok felé, akik a település közbiztonsága és értékei ellen tesznek, nem maradhat el. Ezért is minden erőnkkel, kapcsolatainkkal tenni fogunk.

 

A kamerarendszer: Az élőerős védelmet a technikai lehetőségekkel szükséges kiegészíteni, közösen a polgárőrökkel. A közterületesek felügyelhetik a kamerarendszert, amit szándékunk szerint pár hónapon belül üzembe kell helyezni.  Idetartozik az elengedhetetlen közvilágítási program is. A bűn szereti a sötétséget. A közvilágítás mellett, ami a közlekedés-biztonság része, közlekedési sebességmérő/k/ felállításáról is gondolkodunk, ám nem büntető szándékkal, csak hogy az adott forgalom sebességét kijelezve kontrolt nyújtsanak lakott területünkön. Ez a német testvértelepülésektől kedvezményesen beszerezhető lenne. A működéshez szükséges pénzügyi forrás egyik eleme a vállalkozókkal való összefogás.  A telephelyeiket is bekameráznánk és felügyelnénk. A járműveinken elhelyeznénk a logójukat ezzel is reklámozva őket. Elektromos, környezetbarát, használt autó beszerzésének lehetőségén is érdemes elgondolkodnunk. Személyes tapasztalatom szerint elképzelhető költsége 100 Km/ 3-400 Ft. Beszerzési ára 2 millió forint körül van autónként. Jelenleg én is ilyet használok már második éve. Ezt éjjel a polgárőrség „halk” üzemmódban használhatná nem zavarva a lakosságot, és észrevétlenül megközelítve a bűnözőt.

 

Mezőőrség: A termények és termések lopása évek óta probléma. A falopások és a szemetelés külterületen is gond. Egy ütőképes, együttműködő Mezőőrség segíthet ezen is. Ennek lehetősége évek óta adott volt, Kistarcsán, Csömörön rég működik. Velük összhangban kell ezt működtetni nálunk is. Régiós együttműködés segítheti munkájukat és növelheti közbiztonságunkat.

 

Munkahelyteremtés: Talán furcsa, ha a közbiztonsághoz soroljuk a munkahely kérdését is. Pedig fontos bűnmegelőző eszköz, azoknál a roma, vagy épp nem roma Kerepesieknél, akik akár évek óta nem dolgoznak és kiestek a munkából. Sőt a KHT sem ad nekik munkát, és előbb utóbb akár bűn útjára léphetnek vagy már léptek is.

Valljuk, hogy a dolgozó embernek van vesztenivalója, minden napos elfoglaltsága, este örül, ha a családjával lehet. Akitől minden reményt, lehetőséget elvettek az a bűn útjára tévedhet. Tudom nincs annyi munkahely, amivel mindent megoldhatunk. De ha a lakosság, út, járda közmű és egyéb téren igénybe veszi a KHT dolgozóit, kiket az Önkormányzat fizet és ebből mi is részt vállalunk akkor a közbiztonságunkért is teszünk legalább egy kis részt.
A munkahelyek megteremtése nem csak Önkormányzati feladat, a gazdaságélénkítő állami programok gondoskodnak erről, csak meg kell találni a lehetőséget. De helyben is sokat kell tennünk a lakosságunk jobb megélhetéséért, életvitelünk javításáért.

 

Szociálpolitika:
A mélyszegénység felszámolandó. Segély viszont csak rászorulóknak, lehetőleg munkáért cserébe. A tartósan munkanélküli szülők rossz mintát adnak tovább a gyerekeiknek, nincs napi rutin (illetve ami van, az társadalmilag nem elfogadható) felnevelődik a következő bűnözőjelölt generáció. Szoros együttműködés kell a Munkaügyi Kirendeltséggel, a helyi családsegítő szolgálatokkal, cél az 1 fő/család folyamatos alkalmazása. Szociális veteményeskert, a megtermelt anyagok feldolgozása, télire eltevése illetve piaci értékesítése (pl. a helyi intézmények átveszik, felhasználják a közétkeztetésben) jelentheti az egyik lehetőséget. Meg kell tanítanunk a pénz kezelését, beosztását, takarékoskodást, már iskolás kortól. Munkalehetőség lehetőleg minden egészséges szociálisan rászorulónak is. Fiatalok és rászorultak részére bérlakás programot kell indítani. A vállalkozókkal a kapcsolataink kihasználása, helybeni munkaközvetítéssel, melyet a hivatal koordinálhat a családsegítő bevonásával. A KFT akár bérmunkára kihelyezheti dolgozóit, a helyi vállalkozókat kisegítve, akik a jó munkaerőt megismerve előbb utóbb állandó munkahelyet teremthetnek nekik. Rengeteg kapacitás rejlik a munkanélküliekben, amit nem használunk ki. A segélyezés ez egy dolog, de csak fájdalomcsillapító és tünetkezelés.

Krízis helyzetek kezelése, jogi tanácsadás azoknak, kik hozzánk fordulnak, ha baj van. A közelmúltban történt szomorú családi dráma is mutatja, hogy a megkeresett hivatal segíthetett volna valamiben, talán elkerülhető is lett volna egy birtokvédelmi vagy más beavatkozással még ez a tragédia is. Az empátia fontossága a hivatal részéről elengedhetetlen. Itt nem adóalanyok és akta ügyfelek, hanem KEREPESI polgárok élnek. Ezért a hivatal dolgozói is úgy kell hozzájuk álljanak, mint lakótársakhoz, még ha nem is ismerhet mindenki 10.000 lakost személyesen.

 

Közlekedés:
Helyi buszközlekedés: A helyi járat kibővítése, melynek megoldása sürgősségileg a leggyorsabban megvalósítható programpontunk. A helyi KFT-nk /volt KHT/ irányítása alatt saját busszal vigyük a gyerekeket a kistarcsai uszodába úszni tanulni, ne külsős vállalkozó igénybevételével, Ez sok százezer forint megtakarítást hoz, és munkahelyet teremthet. A jelenlegi buszjárat szerződésének felülvizsgálata mellet azonnali, akár kisbusz vásárlással saját, vagy a jelenlegi vállalkozó bevonásával a rendszeres járat hétvégeken is, és szükség szerint az Auchan és a Kistarcsai kórház érintésével járjon. A csatlakozás a Csömör-Péceli járathoz legyen megoldva. Az útvonalak újra kidolgozása szükséges. A Hegy utca, Szőlő utca érintése és a Mező utca kihasználása a Szabadság út elkerülésével lehetséges egy irányban. Az Állomás utca, a szilasligeti állomás lépcsője alatti rész kisbusszal jól megközelíthető, ezért a HÉV csatlakozások figyelembevételével napi több alkalommal érintenénk. Hasonlóan figyelembe kell venni a volánbusz csatlakozásokat is. A jelenlegi finanszírozást át kell gondolni.

 

Közlekedés biztonság: A kis, HÉV alatti alagutakat szilárd burkolattal, vízelvezetéssel kell ellátni, így a közlekedésre alkalmassá tenni. Az utak vízelvezetését általánosan meg kell oldani, mivel jelentős a balesetveszély esőben és fagyos időben.

Gyalogátkelő helyek helyzete:

Biztonságos gyalogos közlekedés kialakítása szükséges a szilasligeti és a kerepesi településrészek között, mivel sehol nincs gyalogjárda, ahol akár babakocsival is át lehet menni egyik helyről a másikra.

KRESZ táblák-forgalomszervezés: a Hegy utca, Szőlő utca főútvonallá tétele, mely a hegyre felhaladóknak és a helyi busznak megkönnyíti a közlekedést.

 

HÉV: A Mogyoródi útnál egykor tervezett HÉV-megálló lehetőségének felvetése a BKK felé. Zsófialiget és Kistarcsa állomások sincsenek távolabb, mint szilasligeti állomás a Mogyoródi úttól.

 

Forgalom lassítók: Térkő beágyazásos módszerrel lassítanánk a forgalmat, mivel a „fektetett rendőr” már elavult, és az unióban több országban tiltják.

 

Útépítés:
Sajnos a kampányutak rosszabbnál rosszabb minőségű, martaszfalt szerű, terv és minden dokumentáció nélkül épülnek, s nem biztos, hogy évtizedekre megfelelnének. A térkövezést szorgalmazom és ezáltal a helyi vállalkozók előnyben részesítését. Nem valósult meg az önkormányzati betonüzem, de szerencsére van helyi gyártónk Kerepesen, aki ide fizeti az iparűzési adóját. Vele, vagy más gyártóval is megegyezve helyi lakosok, lehetőleg tartós munkanélküliek igénybevételével az útépítést a KFT végezheti el. Ez persze a közbiztonsággal is összefüggésben van. Megakadályozza, hogy az a mélyszegénységre ítélt lakossági réteg, vagy azok, akik ide lecsúszóban vannak, ne lépjenek a bűn útjára. Munkát adunk, napi elfoglaltságot, értelmet az életnek, javuló életminőséget, nyugalmat a településnek. Ez nem illúzió! Minden, ami programunkban szerepel saját tesztek és próbák nyomán kerül kidolgozásra.

A települési infrastruktúra fejlesztése:  A település egészére jellemző a hiányos közvilágítás és járda. De mindenekelőtt itt is a vízelvezetés fontosságára hívjuk fel a figyelmet. A fő cél az utak járhatóvá tétele, aminek legelső lépése a vízelvezetés megoldása. Ha nem áll az úton víz kisebb eséllyel keletkezik kátyú, gödör. A Hollandia telep bekapcsolása Kerepes életébe, az úthálózat és akár a közlekedés által is. Ide és más pontokhoz is csatlakozik a Kistarcsával szomszédos cigánysor problémáinak rendezése Kistarcsa bevonásával. Az ottani állapotok sem különbek a Gyár utcainál. A lakóknak ne kelljen „kínai falat” húzni maguk köré. A Szabadság út sürgős felújításának szorgalmazása az út kezelőjénél a Magyar Közútnál. Elsődleges lehet az Árok utca – Halász utca fontos gyalogos és gépjármű forgalmára való tekintettel ezek térkövezése, ami akár még az idén elkészülhet.

Járda program: Katasztrofális a járdahelyzet Kerepesen, s ezen változtatni kell. Nem elég hangoztatni, hogy város vagyunk, ha már azok lettünk, legyen annak módja is olyan. Ha egy kis falu képes rá – aki nem lett város csak épp tett valamit a polgármestere – hogy egy babakocsiban ne kapjon agyrázkódást a csecsemő, vagy hogy egy tolókocsi végig tudjon menni a járdán, illetve arról az úttestre, vagy épp egy idős ember ne botoljon, essen el, akkor városunknak még hatványozottabban oda kell figyelni erre. Térkő jöhetne itt is szóba, mivel olcsón vehetünk helyi gyártótól, aki iparűzési adóját helybe visszafizeti. Egy példa világíthat rá, miért jobb, és hogyan kapcsolódik ez más területhez is: eddig, ha például aszfaltoztatott egy utat az önkormányzat, és egy salgótarjáni cég hozta ide gépsorát, embereit és több cigányember is dolgozott ott, akkor ők munkabért kaptak és nem mentek bűnözni, sem Salgótarjánban sem másutt. A jövedelemadót és iparűzési adót is ott fizették, a településük javára. Közben nálunk sokan, kik dolgoznának, ha lenne mit, „apróbb csínyekkel” próbálnak megélni. A példa lehet, hogy sántít, de talán érthető. Ha helyi romáknak és munkanélkülieknek adunk munkát, akkor közbiztonságunkért is teszünk. Ezért, még ha esetleg kissé többe is kerülne a térkővel való munka, akkor is nyerünk rajta. A helyi betonüzem például felvesz 2-3 emberrel többet, hogy kapacitását bővítve igényeinket kielégíthesse. A lakossági hozzájárulás itt is fontos a járdaépítésnél, de több lehetőség is van.

1.) Ingyen kaphat követ – ezért garantáltan jó minőségben lerakja maga, egységesen a szomszédok járdájával.

2.) Kifizetünk egy jelen számításunk szerinti 30 ezer forint körüli hozzájárulást és a követ a KFT rakja le

3.) Aki nem tud fizetni annak lehetősége van kölcsönre melynek fedezetét vállalja.
(idős, nyugdíjas, munkanélküli stb.) Ingatlana értékesebb lesz, az utódok vagy esetleges későbbi eladásnál ő maga is profitálhat akár belőle. A kapubejárók, hidak, meglévő stabil járda, vagy már lerakott térkő esetében is a lakó dönthet,  marad e a régi vagy kicseréli újra. Cél egy egységes szép rendezett kép lehet, nem beszélve az életérzésünkről, ami kis áldozattal lényegesen javítható.

 

Kultúra:
Múzeum program: A régészeti és kulturális értékeink számbavétele és kiaknázása. Nemzetiségek Háza létrehozása, így a helyi nemzetiségek, kisebbségek közös épületet kapnának, ahol mindenki berendezhetne a saját kultúrájával egy-egy helyiséget.

 

Turizmusprogramunk:  A 300 éves a legöregebb épületünk – Nepomuki szobor – Csörsz árok- Kálvária-hegy-stb. bemutatása. A Gödöllőre tartó turisták, buszcsoportok legalább egy részének ide vonzása. Külföldi kapcsolataink, testvértelepülések révén is turizmusfejlesztés, hagyományőrzés. Az ünnepek régi szintre emelése: Húsvét, Pünkösd, Szilasligeti fesztivál Sörfesztivál. A hatalmas összegekért tartott rendezvényekből addig elég, amíg minden más fontosabb nincs megcsinálva. Utána akár a Hősök terét is megvalósíthatjuk makettben, de addig inkább csak képeslapon. A Körtefafesztivál kis pénzből is megoldható. Turista útvonal, kerékpárút (Budapest-Gödöllő között) fejlesztése közös térségi pályázatokkal, turista információs füzet kiadása.

Nemzetközi és hazai rendezvények részére terület és lehetőségek biztosítása – ha kell ellenszolgáltatás nélkül vagy csekély bevétel árán is, de távlatilag biztos haszonnal jár.

Testvérvárosok: Már a korábbi polgármesterek is akartak német testvértelepülést, de új perspektívát nyit most a Német Önkormányzat. Van Cseh, Szlovák testvérváros, az Erdélyi kötődésűek révén az erdélyi régióval való kapcsolataink kihasználása látszik kézenfekvőnek.

Értéktár: Nagyon fontos, hogy archiváljuk utódaink részére emlékeinket. Legyen ez videó vagy fotó, vagy régi dokumentumok, vagy tárgyi örökségeink a múltból. Ez a múzeum programunk része is, de a könyvtár szerepe sem elhanyagolandó benne.

Civilek egyesületek támogatása: Az egyesületek, alapítványok, civil szervezetek tevékenységének, munkájának segítése, összehangolása. Szervezetek bevonása az előkészítő munkákba. Közös célokért együttes pályázatokban való részvétel. Önszerveződő zenekaroknak gyakorlóhely biztosítása. Önkéntes tűzoltóság megalapítása.

 

Nevelés – Oktatás – Ifjúságpolitika

Felnőtteknek és az ifjúságnak egyaránt német és angol nyelvtanfolyamot szeretnénk indítani. Igény szerint a Szlovák Önkormányzat felmérését támogatni a szlovák nyelvoktatás irányába. Felnőtt szlovák nyelvoktatás akár amatőr szinten is elképzelhető az idősebb korosztálytól, akik még őrzik, beszélik a nyelvet. Kár lenne ezt az előnyt nem kihasználni, s akár néhány szó vagy mondat is segíthet. Ne felejtsük el, ha nyaralni megyünk pl. Horvátországba, Szlovén tengerpartra, jól jöhet egy kis szláv nyelvtudás is.

Körbekerített játszótér létrehozása az UNIÓS elvárásoknak megfelelően. Játszóterek felújítása és serdülő kamasz szabadidős játszóterek kialakítása. Ezeknek számos példája van környezetünkben Gödöllőn és Kistarcsán is, csak nálunk eddig nem volt rá elképzelés. BMX-pálya, görkorcsolya- és zárható, bekerített aszfaltos kisfoci- és kosárlabdapálya. Ez összefügg az egészségüggyel, mert gyermekeinket így ki tudjuk mozdítani a számítógép mellől, s eltunyulás helyett egészségesebbek lesznek. A délutáni iskolai programok bővítése, iskolán kívüli tornaórák szervezése (úszás, korcsolya, lovaglás) A KFT helyén játszóteret terveztetek, melynek értéke növelheti a városi rang értékét. Ha rám szavaznak, és dolgozhatunk, pályázunk és ez is ingyen lesz. A KFT elhelyezése több mint időszerű. Alkalmas rá a Barber-tanya, erre a területet évi 1 forintért adnám át Kerepesnek. Itt egy kamerával védett terület lenne, ami a környék közbiztonsága szempontból sem elhanyagolható.

 

Kommunikáció:

Az újság kiadásának felülvizsgálata. Fontos-e havi 400 ezer forint körüli színes újság kiadása? Nem luxus ez egy városnak, ahol nincsenek járdák, utak, és vízelvezetés? A színes újság oldalszámainak csökkentése, tartalmának átgondolása és kevesebb dicshimnusz is elég lenne fél áron. A Kerepes rádió és a Szilas TV bevonása az információba. A Szilas-Bloghoz hasonló oldalak szükségességét fontosnak tartom. A település honlapjának azonnali átdolgozása tartalmi és látvány szinten is. Egy Kerepes városához sokkal illőbb, a külföldi testvérvárosok nyelvén és angolul is megtekinthető tartalommal. Minimum bemutatkozási és turisztikai, reklám szinten. Az interneten keresztül legyen elérhető a hivatal és gyors segítségnyújtással, információval lássa el a lakosságot. A Polgármester és az információ is használja az elektronikus médiát. (Skype, Facebook, fórum és egyéb kommunikációs oldal, ami megkönnyíti az ezt igénylő lakosság információhoz jutását) Persze a telefonos és személyes ügyfélfogadás sem maradhat érintetlenül. A hivatal segítőkész és kommunikatív kell, hogy legyen. Ez persze most is működik, de fokozottan a lakosság érdekében kell tenni. Település-részenkénti falugyűlések évente. A civil részvétel szerepének kiaknázása elengedhetetlen a település jövőjének érdekében. Számos jeles ember él Kerepesen, akiknek a véleményére eddig nem adott senki. Az információ, és a tudás aranynál többet ér. Ezért is fontos a testületi ülések rögzítése és élő rádióadásban sugárzása az elektronikus média kihasználásával. A TV-kép és -hang és élő, illetve később visszanézhető anyag archiválása a könyvtárban is, hogy bárki szabadon hozzáférhessen. Első ütemben a közintézmények körzetében, később a teljes településen ingyenes Wi-Fi hálózat kialakítása. Ez alkalmas a térfigyelő kamerák jeleinek továbbítására is, akár mobil eszközön távmegfigyeléssel.

 

Élhető település:

Legyen Virágos település Kerepes, hogy örömteli legyen itt élni és lakni.
Településközpont és központ-rehabilitációs pályázatok lehetőségeinek 100%-os kihasználása.

 

Utcatábla: Az önkormányzat által tervezett további 400 darab utcatábla gyártását, így  további 8.000.000 Ft kiadást megállítani. Ebből az összegből út- és járdafejlesztést, továbbá a közvilágítást fogjuk fejleszteni.

 

Városfejlesztési terv: A hosszú távú városfejlesztési tervben szereplő városközpont kialakítást újra átgondolva szó sem lehet a Szilasi nagyrétre tervezett városközpont kialakításáról. Sem az Önkormányzat épülete, sem a központi rendelő nem épülhet oda, továbbá az orvosi rendelők átgondolatlan eladása, s azok központosítása sem a lakosság érdekeit tartja szem előtt. A tervezett Kerepesi alközpont a focipálya helyén épülne, de nincs szükség alközpontra, sem egyéb felesleges beruházásokra addig, amíg más prioritások vannak.  A városközpont a Szentháromság szobor és a volt iskola területének visszavásárlása után /katolikus egyháznak eladott terület 40.000.000 Ft-ért/ lehetőségével a Templom utca, mint történelmi Kerepes,  hagyományos kultúrközpont alkalmasságának megvizsgálásával lehetne kialakítani. A Templom utca végén a nemzetiségi fesztiválok helyszínét alkalmassá kell tenni rendezvényekre illetve búcsú és más közösségi események tartására. Térkövezés és szabadtéri színpad segíthet ebben, ami alkalmas ifjúsági találkozóhelynek és játszótérnek is.

Kutak – Vízcsapok: Közkutak létesítése szükséges a település turista útvonalainál, a még meglévő közkutak pedig nem kerülnének megszüntetésre.

Vízmű: Hamarosan átadásra kerül az új vízmű telep, elkezdődött az ivóvízhálózat részleges felújítása a minőségjavító pályázat kapcsán, de a teljes csőhálózat cseréje elmaradt. Csak akkor lesz mindenhol iható, uszadékmentes ivóvíz, ha ez a beruházás is teljes körűen folytatódik.

 

Temető: Feltérképezzük a temetőt, hogy minden sír és eltemetett személy neve fel van-e tüntetve. A szilárd burkolatú parkoló kiépítése fontos, és a temetőkert szépítéséért is teszünk, így tervezzük padok elhelyezését, térkővel szélesített előterek létrehozását, egyes szakaszokon a sírok közötti utak kiépítését fűbeton és járdalap elemekkel. A temető helyzete hosszútávon megoldást kell, hogy nyerjen, ehhez kis lélegzetvételnyi (5-10 éves) időt nyújthat, ha a Szabadság út oldalán később bővíthető kerítésként urnafalat építünk ennek költségviselésére a temető üzemeltetőjét kell bevonni. Ez további akár 500-1000 temetkezés lehetőségét is biztosíthatja. Amennyiben szükséges, a terjeszkedés a focipálya felé átgondolható, de hosszútávon egy új, a város szélén kialakítandó temető szükségessége már kibontakozni látszik. Nem lehet megoldás a Kerepes központja felé való terjeszkedés, mivel úgy csak a gondot görgetjük magunk előtt. A futballpálya helyzete is megoldást sürget, egy további programpontban részletezzük azt is.

 

A város összképének javítása:

– egy központi park kialakítása.

– városkép-felújítási program.

– virágosítás terv elkészítése.

– buszvárók újjáépítése.

közterületi padok, forgalomlassítók, irányító táblák

 

Egészségügy:

Folytatni kell az egészségnapokat, bővíteni a helyi szűrővizsgálatokat. Nem esik sok szó róla, pedig orvosok is voltak képviselők. Az azbeszt vízcsövek folyamatos cseréjére pályázni kell. Sajnos a meggondolatlan, kampány és gyors „más érdekből” történt útépítések alatt is e csövek vannak, feltörésük csak prioritási sorrendben lehetséges. Az orvosi ügyeletek problémáinak rendezését meg kell oldani.

 

Sport:
A sport eddigi támogatását szükséges folytatni és kibővíteni a tömeg és teljesítmény sportok irányába is. Az egészséges mozgás és a sportélet fejlesztése támogatása.

Focipálya:  A futballpálya elhelyezése időszerű lenne, de helyének kialakítása egy alkalmas területet igényel. A lakosság bevonásával kell az erre alkalmas területet megállapítani. Ide egy esetleges sportközpont, játékpálya és hasonló létesítmény is kerülhet, lehetőleg befektető segítségével.

 

Kisebbség-politika:
A nemzetiségi csoportok kultúrájának támogatása: A Cigány, Német és Szlovák kultúra támogatandó, ám 8 évig egy fillérnyi támogatást sem élvezett. Nehéz elvárni pl. a cigány vezetőktől, hogy zárkóztassák fel a kisebbségüket, ha nem kapnak anyagi segítséget. Kulturális és egyéb téren integrálódásukat nem lehet elvárni, ha nem segítjük őket is. A Szlovák és Német csoportok már eddig is jól teljesítettek, pályáztak. Ehhez kellene biztatás. Nem komoly pénzek ezek, inkább elvi és tudással való támogatás. Magam a 4 éve alakult Német Önkormányzatot az ország anyagilag is első helyen elismert nemzetiségi önkormányzatává tettem. Mindezt a munkámmal és a tagjaink segítségével. Azt szeretném elérni, hogy mindhárom kerepesi közösség elmondhassa, hogy az első háromba tartozik.

 

Gazdaság:
A helyi adók:
 Adók csökkentése – Adókedvezmény:

A lakossági kommunális adó évi 18.000,- Ft-os összegét csökkenteni kell, első lépésként 14.000 Ft-ra. Ez több részletben lenne befizethető, mint eddig, és ebből további kedvezmény adható azoknak, akik önként részt vállalnak lakóterületük gondozása, tisztasága, saját utcája felújításának, járdáinak építése terén. Új adó nem kerül bevezetésre, a régiek csökkentését a kommunális adó megszüntetését tervezzük, ám annak lehetősége csak a hivatal teljes gazdálkodásának áttekintése és a jelenlegi és későbbi esetleges szerződésekből adódó kötelezettségek ismeretében lehetséges. Addig is a kommunális adók bevételét működésre, rendezvényekre, szobrokra költeni tilos! Csak út, járda, közmű és közvilágítás fejlesztésre fordítható.

A vállalkozók támogatása A helyi iparűzési adó 2%-ának teljes elengedése az új és újonnan Kerepesen bejelentett vállalkozások részére. A második évben is csak 1,5%, majd a 3. évtől 2 %. További kedvezmények tervbe vétele a valós helyzet megismerése után még lehetséges.
Lehetőség van kiemelt sportlétesítmény beruházásának támogatására hazánkban, ezért a helyi és a nem helyi vállalkozók adójuk e sport célú felhasználásáról dönthetnek. Ennek lehetőségét kivizsgálva, felhasználva, e pénzeket a kerepesi sport céljára irányíthatjuk. (Sportpálya építés stb.)  A régebbi, itt létesített vállalkozások támogatása lehetséges akár jogi segítséggel, és a Kerepesi Vállalkozók Egyesületével kapcsolatot felvéve, a helyi emberek tudását, szakértelmét kihasználva.

Beruházások ide csábítása akár külföldről is. A Német kapcsolatok kihasználásával reméljük, hogy olyan vállalkozás érkezhet térségünkbe, mely akár jelentős munkaadóként is megjelenhet, az iparűzési adóbevételről nem is beszélve. Ezért tenni kell.

 

Ipari területek: Ipari területek használatba vétele, infrastruktúra fejlesztése, ami vonzóvá teszi a helyet az érdeklődő vállalkozók számára. A szociális földmunkaprogram beindítása Kerepesen.

 

A munkahelyteremtés: A munkahelyteremtés elsődlegesen kormányzati feladat, de hiszem és vallom, hogy helyben is sokat tehetünk a lakosaink megélhetésének javításáért. Megengedhetetlen, hogy a 40 milliós gépparkkal néhány éve kistafírozott önkormányzati tulajdonú KFT összesen 4 alkalmazottat foglalkoztasson és szinte csak a szemetet szedegessék az árokparton! Emlékezzünk vissza, hogy néhány éve a Mező utca felújításánál az összes föld és alépítményi munkákat, a szegélykövezést a saját dolgozók végezték el, és csak a végső aszfaltréteg kivitelezéséhez vettünk igénybe alvállalkozót. Újra fel kell bővíteni a létszámot és minden kivitelezési munkát lehetőleg saját dolgozókkal kell elvégezni. A megfelelő, önkormányzat tulajdonában lévő, vagy bérelt földterületeken gazdálkodást kell kezdeni. Ezzel egyrészt értelmes feladatot tudunk adni a közmunkásoknak, másrészt munkalehetőségeket fogunk biztosítani a képzettséggel nem rendelkező munkanélkülieknek. Számtalan településen bizonyították be, hogy saját és pályázati erőforrásokból mindez megvalósítható. A megtermelt egészséges élelmiszereket az iskolában, óvodákban, bölcsődében fogjuk felhasználni. Mintakerteket hozunk létre. Fontos eszköz lehet, ha önkormányzati pályázatoknál előnyben részesülnek (plusz pontot kapnak) akik helyi munkanélkülieket alkalmaznak a munka elvégzésére. Vagy akár legyen pályázati feltétel helyi munkaerő alvállalkozó igénybevétele.

 

Környezetvédelem:

Szemétszállítás A Szemétszállítás teljes felülvizsgálata. Szorgalmazni kell a szolgáltató súly alapú számlázását, ami nyugaton már működik.

Közterület karbantartás – minden választási körzet kapjon egy fix embert, aki naponta üríti a kihelyezett szemeteseket, felügyeli a tisztaságot, továbbá jelentést tesz a Kft-nek a közterületek állapotáról.

Köztisztaság, konténerek elhelyezése a város több pontján, szemeteseké az utcákban is.

Alternatív energia felhasználás adta lehetőségek felhasználása a kerepesi  Önkormányzat és lakoság terén is. Erre a pályázatok figyelése különös tekintettel az EU-s visszanem térítendő pályázatokra.

A közvilágitás modernizálása. Fejlesztés és minden 2. oszlopon a kiemelten veszélyeztetett helyeken minden oszlopon kötelező világítás. Lehetőleg új lámpatestek környezetbarát kis fogyasztású lámpákkal.

Zaj: A Hungaroring zajártalma, zajterhelése lehetőség szerinti csökkentésének elérése.

Földprogram:
Osztatlan közös telkek:

Osztatlan közös telkek kimérése, belterületbe vonások rendezése. Külterületi iparterület lehetőségeinek felmérése (a drog, Széphegy Terézia major feletti részeké is)

 

A Hivatal:

Szemléletváltás. Éjjel-nappali ügyelet a közterület felügyelet bevonásával. A hivatal internetes oldalának fejlesztése, információ áramlás elősegítése.

Ügyfélbarát ügyintézés: Elektronikus ügyintézés.

Elszámoltatás:

A hivatal ügyeinek áttekintése, az előző testület döntéseinek nem annyira jogszerűségi (hisz az törvényességi szempontból nem sok kívánni valót hagy maga után), inkább tartalmi megfelelőségére fókuszálva. A kifizetett számlák igazolásának megléte, a szerződések érvényessége és kötelezettségek felülvizsgálata is fontos. Az útépítések lakossági hozzájárulásai elszámolási dokumentumainak kivizsgálása. Nem kell a múltba mutogatás, de vannak olyan szerződések, amik ránk nézve kötelezőek, de másra nézve nem. (pl. Zöld-Híd) A polgármester egyszemélyes döntéseinek és a szerződésekhez szükséges testületi felhatalmazásoknak a kivizsgálása. Amennyiben a környezetkárosítás ténye megáll, és Kerepes büntetést kap, vagy a várost anyagi felelősség kapcsán veszteség éri, a felelősök megkeresése és jogi utón történő anyagi kártérítési igény érvényesítését helyezzük kilátásba, akár feljelentések szükségességének árán is.

 

Hosszú távú célunk legyen, hogy Kerepes ne csak szavakban és eseti nekibuzdulásokban legyen a város! Olyan „ város” legyen, melytől lehet kérdezni, tanulni, segítséget kérni, mellyel jóban rosszban lehet együttműködni! Ahova jó szívvel jár be az ember az ügyeit intézni, egészségét karbantartani, bevásárolni, művelődni, szórakozni és egyáltalán együtt lenni!!! Kerepes, nyugodt, szép környezetével aktív kikapcsolódást biztosítson a lakosság és a vendégeink számára!

 

Az alapprogramunk természetesen bővíthető, újra átgondolandó. közösen új témákkal bővíthetjük ésszerű javaslataikkal. Miért is ne dolgozhatnánk, gondolkodhatnánk együtt Kerepesért. Vallom, hogy nem a polgármesternek kell a legokosabbnak lennie hanem, hogy olyan szakemberekkel bástyázza magát körül, hogy minden téren képbe legyen. De ki más tudná jobban a megoldásokat, mint Önök a Kerepesiek. Közmeghallgatás fontos alkalom ehhez. Megválasztásom esetén a program megvalósulásának útját kérjék számon tőlem. A megvalósítás irányát nem szabad szem elől tévesztenünk. Gyermekeink, unokáink jövője a tét. a szlogent lefordítva kerepesre: Mi csak kölcsön kaptuk Kerepest tőlük egy kisidőre.

 

E programot összeállította, írta és figyelmükbe ajánlja tisztelettel:
   Springer Friedrich független,
pártonkívüli polgármester és képviselő jelölt
és a MARÉG  képviselők csoportja: