A közbiztonság:

A képhez tartozó alt jellemző üres; ScreenHunter_260-Jan.-17-20.17-1.jpg a fájlnév

Közbiztonság – létbiztonság. A kerepesi biztonság jelenlegi szintre való leépülése nagy terhet ró a mindenkori vezetésre. Sem turista, sem vállalkozás nem jön Kerepesre, ha nem csak a hírünk, hanem valljuk be, a valóság is rossz. Vas-fém hulladékgyűjtő, kovácsoltvas tábla? Még egy virágot sem lehet közterületre ültetni, mert rövid időn belül eltűnik.
A munkanélküliség okozta kilátástalan helyzetben egyre többen menekülnek a kábítószer okozta mámorba, és egyre több embernek a bűnözés az egyetlen megélhetési forrása.
Ez nem népcsoport specifikus, de vannak bizonyos bűnözői tevékenységek, ami ehhez köthető. Fémtolvajlás, kábelégetés, bár biztosan nem csak egy társadalmi csoport űzi ezt, de jelentősen elharapódzott. A betörések, lopások és a rablások is nagyon elterjedtek. Nem dughatjuk a fejünket a homokba, nem folytatható a struccpolitika. Ha nem akarjuk, hogy a bűnözés tovább terjedjen a településen, akkor most, a 24. órában kell megfékezni A kezünkben lévő lehetőségeket ki kell használnunk, egységes erővé kell kovácsolni.

A polgárőrség: A település vezetősége hagyta szétesni a polgárőrséget, majd pedig látva, hogy néhány korábbi, lelkes tag újraszervezi a csoportot, továbbra sem nyújtott nekik segítséget. Egy telefon a belügyminiszterhez, amint az több hivatkozásban is elhangzott, segíthette volna, hogy meggyorsítsa a szervezet felállását, működőképessé tételét. Azonnali intézkedés és támogatás szükséges. Az együttműködési megállapodás megkötését követően a szervezetet el kell látni járművekkel, tárgyi eszközökkel és pénzzel, hogy elindulhassanak a láthatósági mellényeseink a településen járőrözni. Magam is tagja vagyok, sok más társammal, de a tagoknak nincs még jogosítványa a működésre. Talán a legfontosabb a jó és koordinált együttműködés a közterület felügyelők, a polgárőrség valamint a rendőrség között. Ez nem lehet pénz kérdése. A közbiztonság=létbiztonság. Erre minden áldozatot meg kell hozni, mindent meg kell tenni.

A közterület felügyelőség: A jó közterület felügyelő ismérve, hogy helyben lakó, tehát ismeri a lakosokat és területet.    Ebben az esetben sem lehetett eddig kiemelten jó tevékenységről beszélni. A közterület felügyelő munkaköri leírásában jelen pillanatban a postás, csicska, nyomozó  feladatkör van meghatározva, ráadásul nem helyi lakos. A közterület felügyelők kiemelt eszközei lehetnek a helyi rendellenes cselekedetek visszaszorításának, ezért létszámuk és munkaidejük emelésére van szükség. Elképzelhető, hogy 2-3 műszakos munkarendben, 24 órában és heti 7 napban elérhető legyen, szorosan együttműködve a polgárőrséggel. Ennek lehetősége függ a polgárőrség részvételétől. A bűnöző, a szabálysértő nem csak munkaidőben teszi, amit tesz. A büntetés azok felé, akik a település közbiztonsága és értékei ellen tesznek, nem maradhat el. Ezért is minden erőnkkel, kapcsolatainkkal tenni fogunk.

A kamerarendszer: Az élőerős védelmet a technikai lehetőségekkel szükséges kiegészíteni, közösen a polgárőrökkel. A közterületesek felügyelhetik a kamerarendszert, amit szándékunk szerint pár hónapon belül üzembe kell helyezni.  Idetartozik az elengedhetetlen közvilágítási program is. A bűn szereti a sötétséget. A közvilágítás mellett, ami a közlekedés-biztonság része, közlekedési sebességmérő/k/ felállításáról is gondolkodunk, ám nem büntető szándékkal, csak hogy az adott forgalom sebességét kijelezve kontrolt nyújtsanak lakott területünkön. Ez a német testvértelepülésektől kedvezményesen beszerezhető lenne. A működéshez szükséges pénzügyi forrás egyik eleme a vállalkozókkal való összefogás.  A telephelyeiket is bekameráznánk és felügyelnénk. A járműveinken elhelyeznénk a logójukat ezzel is reklámozva őket. Elektromos, környezetbarát, használt autó beszerzésének lehetőségén is érdemes elgondolkodnunk. Személyes tapasztalatom szerint elképzelhető költsége 100 Km/ 3-400 Ft. Beszerzési ára 2 millió forint körül van autónként. Jelenleg én is ilyet használok már második éve. Ezt éjjel a polgárőrség „halk” üzemmódban használhatná nem zavarva a lakosságot, és észrevétlenül megközelítve a bűnözőt.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 1150125_581810525196096_1863660767_n.png a fájlnév

Mezőőrség: A termények és termések lopása évek óta probléma. A falopások és a szemetelés külterületen is gond. Egy ütőképes, együttműködő Mezőőrség segíthet ezen is. Ennek lehetősége évek óta adott volt, Kistarcsán, Csömörön rég működik. Velük összhangban kell ezt működtetni nálunk is. Régiós együttműködés segítheti munkájukat és növelheti közbiztonságunkat.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 1280-1024x576.jpg a fájlnév

Munkahelyteremtés: Talán furcsa, ha a közbiztonsághoz soroljuk a munkahely kérdését is. Pedig fontos bűnmegelőző eszköz, azoknál a roma, vagy épp nem roma Kerepeseiknél, akik akár évek óta nem dolgoznak és kiestek a munkából. Sőt a KHT sem ad nekik munkát, és előbb utóbb akár bűn útjára léphetnek vagy már léptek is.

Valljuk, hogy a dolgozó embernek van vesztenivalója, minden napos elfoglaltsága, este örül, ha a családjával lehet. Akitől minden reményt, lehetőséget elvettek az a bűn útjára tévedhet. Tudom nincs annyi munkahely, amivel mindent megoldhatunk. De ha a lakosság, út, járda közmű és egyéb téren igénybe veszi a KHT dolgozóit, kiket az Önkormányzat fizet és ebből mi is részt vállalunk akkor a közbiztonságunkért is teszünk legalább egy kis részt.
A munkahelyek megteremtése nem csak Önkormányzati feladat, a gazdaságélénkítő állami programok gondoskodnak erről, csak meg kell találni a lehetőséget. De helyben is sokat kell tennünk a lakosságunk jobb megélhetéséért, életvitelünk javításáért.

Add Your Comment